Katalog
Last ned
 
Visa, Visa Delta, Visa Electron, MasterCard, Maestro, Solo

Behandling av hudproblemer - eksem

Noen av de mest alminnelige hudproblemene er dermatitt og psoriasis. Dermatitt dekker en rekke kronisk tilbakevennende inflammatoriske hudproblemer som eksempelvis eksem.

Eksem fører ofte til tørr, kløende hud med inflammasjon og kløende blærer. Huden er meget ømfintlig, typisk ovenfor kosmetik, såper og tøffe vaskeaktive stoffer. Tilstanden kan variere fra ett par tørre, røde og kløende flekker til store områder av kroppen som er dekket med øm, betent, væskende og blødende hud, som lett blir infisert.

Atopisk eksem

Atopisk eksem, også kalt barneeksem, er den mest alminnelige formen for eksem, og den er nært forbundet med astma og høyfeber. Eksem kan oppstå i alle aldre og er ofte arvelig. Symptomer på atopisk eksem er tørr, kløende og betendt hud. Hvis man klør konstant kan det medføre sprekker i huden og åpne sår som lett infiseres.

Støvmidd, som er en hyppig årsak til atopisk eksem, trives der det er varme og fukt som sengetøy, madrasser, gardiner og gulvtepper. For å bekjempe støvmidd skal sengetøy luftes godt, og gulvtepper i soveværelset bør unngås. Bruk en kraftig støvsuger og støvtørk med en fuktig klut av mikrofibre.

Hudpleie ved atopisk eksem

• Unngå tøffe håndsåper, dusjsåper og sjampoer, spesielt de som inneholder natrium lauryl sulfat. Unngå ingredienser som petrolatum og parafinvoks, som hindrer huden i å puste. Produkter som inneholder alkohol (etanol), tørker ut huden og kan fremprovosere svie og kløe.
• Bruk kremer med ingredienser som hampolje for å holde huden myk og smidig. Basisoljer er forskjellige, og ikke alle vil være like velegnet til din hudtype.
• Unngå produkter som inneholder aggressive konserveringsmidler og syntetiske duftstoffer. Selv eteriske oljer kan være et problem hvis du lider av eksem.
• For å redusere kløe bør du velge tøy og sengetøy av bomull. Det holder huden kjørlig og tillater den å puste. Unngå syntetiske materialer og ull som kan irritere.
• Bruk et mildt biologisk nedbrytelig vaskepulver og unngå skyllemiddel.
• Bomullsvanter kan være praktiske til barn, så de ikke klør hull på huden i søvne.
• Stress kan forverre eksem, så prøv å unngå stress og lag eventuelt noen avslappingsøvelser.

"Eksem manifesterer seg forskjellig fra person til person, så det er vanskelig å finne en enkelt løsning for alle. En udannet kinesiolog vil ofte være i stand til å identifisere de tingene du reagerer negativt på."

Visste du...? Hampolje

80 % av hampolje består av umettede fettsyrer og den inneholder den ideelle mengde omega-3 og omega-6. Den dekker ikke alene hudens overflate, som de fleste andre oljer, den nærer også hudvevet i dybden og forhindrer at huden mister fukt. Den hjelper på eksem, akne, psoriasis og mindre hud skader.

Kost, hvis du lider av atopisk eksem

• Det kan hjelpe å ta et kosttilskudd av zink og B-vitaminet biotin.
• Spis flere omega-3 fettsyrer.
• Spis masse av friske grønnsaker og lag din egen saft.
• For voksne kan en detox-kur være nyttig.
• Probiotika er særlig bra mot barneeksem.
• Ta C-vitaminer for å redusere histamin nivået. (Folk som lider av eksem, produserer ofte mye histamin.)* Unngå som tommelfingerregel melkeprodukter.
• Unngå mat som inneholder hvete og gjær, unngå stekt mat, ferdigretter og raffinert sukker. Egg, peanøtter, tomater og sitrusfrukter – herunder appelsinjuice – kan også utløse eksem.
• Atopisk eksem kan også oppstå p.g.a. overfølsomhet ovenfor tilsetningsstoffer i maten slik som salicyl, aminer, laktose, gluten, monosodium glutamate (MSG) og sulfitter.

Kontakteksem

Det er to typer kontakteksem: allergisk kontakteksem og irritativt kontakteksem.

Allergisk kontakteksem

Denne type eksem utvikler seg normalt over en lang periode gjennom regelmessig kontakt med et stoff som f.eks. parfyme, hudpleieprodukter, sminke eller metallegeringer, som inneholder nikkel. Den beste forebyggelse er å identifisere årsaken til utslettet og unngå det som trigger den.

Tips til pleie av kroppen - Forebyggelse av nikkelallergi

For å forebygge nikkelallergi kan du lakkere metalloverflaten på smykker, klokkelenker og knapper på jeans med et tynt lag klar neglelakk.

Irritativt kontakteksem

Kontakt med stoffer som rengøringsmidler, som potentielt kan irritere huden, er den mest allminnelige årsak til denne formen for eksem, som oftest rammer voksne. Den beste forebyggelsen er å helt unngå kontakt med det problematiske stoffet. Bruk alltid gummihansker når du bruker kjemiske rengjørings- og vaskemidler, eller enda bedre: Gjør ditt hjem rent med en klut av mikrofiber, varmt vann og mild såpe. Bruk deretter en økologisk håndkrem for å holde på fukten.

Seboroisk dermatitt (arp)

Dette kan ramme såvel spedbarn som voksne. Hos spedbarn ses det oftest i hodfolder, bleieområdet og hodebunnen men kan spre seg til ansiktet og derfra til halsen og armhulene. Seboroisk dermatitt er vanligvis ikke ømt og kløende. Hos voksne ligner det i høy grad skjell og kan bre seg fra hodebunnen til ansiktet, hvor flak av hud kan falle fra øyenbrynene. Denne type eksem er mer alminnelig blant menn enn blant kvinner og den henger ofte sammen med en soppinfeksjon. Seboroisk dermatitt går som regel vekk av seg selv etter et par måneder, men naturlige salver og badeoljer kan være nyttig. Produkter som inneholder hampolje og ringblomst er ideelle.