Katalog
Last ned
 
Visa, Visa Delta, Visa Electron, MasterCard, Maestro, Solo

Huden

Forstå huden din

Huden er ditt første forsvar mot dehydrering, infeksjoner, skader og ekstreme temperatursvingninger. Hudens styrke og elastisitet beskytter mot støt og slag. Huden kan være opp til fem millimeter tykk, alt etter hvor på kroppen man måler. Den tykkeste hud finnes i håndflatene og på fotsålene, og den tynneste huden er på øyelokkene, hvor den bare er 0,3 mm tykk. Huden består av flere lag – et øvre lag, som kalles overhud (epidermis) og et dypereliggende lag, kalt underhud (dermis). Under underhuden finnes det såkalt subkutane lag, som inneholder fett og bindevev som former og beskytter kroppen.

Overhuden (epidermis)

Det øverste laget av overhuden består av tørre, tett sammensatte celler fylt med keratin, et fibrøst protein (som også finnes i hår og negler). Det beskytter huden og sikrer den mot uttørking. Disse cellene kan oppta opp til fem ganger deres egen vekt i vann og svulme opp til tre ganger den opprinnelige størrelse.

Overhuden arbeider konstant med å fornye seg. Cellene dannes i det dypeste laget av overhuden – basalcellelaget - og skyves opp mot overflaten, samtidig som nye celler blir dannet under dem. Når cellene, i løpet av to uker, nærmer seg hudoverflaten, fylles de med keratin og dør, denne prosessen kalles forhardning.  Til slutt faller det øverste laget av døde celler av. To til tre milliarder hudceller faller av hver dag (de utgjør en betraktelig del av det alminnelige husstøvet).

Mellomrommene mellom overhudens forhardnede celler er fylt med naturlig fettstoff (lipider) og danner en nesten helt vanntett barriere, som hindrer dehydrering og dermed uttørring av huden. Hvis dette laget fjernes med overdreven bruk av såpe, eller utsettes for mye sollys, mister huden evnen til at lagre væske og tørker derfor lettere ut.

Underhuden (dermis)

Underhuden, består overveiende av et nettverk av proteinfibre: collagen og elastin. Collagen gir huden dens styrke, og elastin holder huden smidig og spenstig. Collagen- og elastinfibre tar skade av naturlige aldersforandringer, av frie radikaler, forurensning som f.eks. tobakksrøyk og av UV-lys. Ved 40-års alderen er nesten halvdelen av den elastinen,som var til stede ved fødselen, gått tapt og det resulterer i rynker og tynn, slapp hud. Underhuden huser også hårsekkene, hvorfra nye hår vokser frem, samt sansenerver, som registrerer inntrykk fra følesansen, varme, kulde og smerte. Den er også rik på små blod- og lymfekar, som transporterer oksygen og næringsstoffer til cellene.

Svette- og talgkjertler

I underhuden sitter svette- og talgkjertlene der sekretet når overflaten gjennom bitte små åpninger eller porer. Svedkjertlene regulerer hovedsakelig temperaturen.

Talgkjertler produserer et fett sekret kalt sebum, som smører huden og gjør den vanntett og på den måten bidrar til å holde på fukten. Talgkjertler er mest konsentrert i pannen, omkring nesen og haken, som derfor også oftest er de mest fete områdene i ansiktet. Produksjonen av sebum økes midlertidig, hvis du er stresset, før menstruasjon og omkring overgangsalderen. Sebum-produksjonen faller med alderen og huden blir mer tørr.

Syrekappen

Huden og håret ditt er beskyttet av en tynn, klebrig væske, som kalles syrekappen. Den består av sebum, svette og syresekreter, som produseres av ”gode” bakterier som f.eks. staphylococcus epidermis. Syrekappen skaper et fientlig miljø for ”skadelige” bakterier, som foretrekker et basisk miljø.

Enhver skade på syrekappen – det kan skje ved eksempelvis overdreven soling, dårlig kost, anvendelse av for basiske hudprodukter eller en såpe, som er uttørkende – griper inn i hudens beskyttende lag og fjerner syrekappen. Det fører til dehydrering og en ru og irritert hud og gjør huden forsvarsløs overfor angrep av mikrober.

Syrekappen har normalt en pH-verdi på mellom 4,0 og 5,9. Hvis pH-verdien stiger til over 6,5, stiger angrepet av mikrober drastisk.
 
For mye soling, dårlig kost, kraftig svetteproduksjon eller bruk av sterkt basiske hud- og hårprodukter, kan ødelegge syrekappen. Pleieprodukter tilsettes ofte sitron- og melkesyrer for å gjøre dem mer pH-nøytrale.

TIPS TIL HUDPLEIE UNNGÅ TØFFE HUDPLEIEPRODUKTER

Folk med fet eller uren hud kan fristes til å bruke tøffe hudpleieprodukter, som fjerner hudens øverste fettlag. De aggressive produktene gjør huden rød, irritert og betent og mer utsatt. Bruk i stedet en ansiktsmaske, som er rik på mineraler, eller rens ansiktet ditt med en mikrofiberklut, som forsiktig fjerner det overflødige fettet, uten å skade syrekappen.

Les også om ulike hudtyper:

Featured Products