Katalog
Last ned
 
Visa, Visa Delta, Visa Electron, MasterCard, Maestro, Solo

Økologisk Naturkosmetikk

Hva er det i din ”såkalte” økologiske krem og naturkosmetikk?

Det er en lang rekke faktorer som begrenser utvalget av ingredienser som kan brukes i økologiske hudpleieprodukter og naturkosmetikk. Inntil videre kan kun naturlige salver og faste kremer fremstilles 100 % økologisk. Disse produktene inneholder plantebaserte oljer, voks, eteriske oljer og ingen ting annet. Da de ikke inneholder vann, behøver de heller ikke konserveringsmidler. Denne typen produkter er best egnet som naturlig baby salve og økologisk body butter da de er relativt tunge og fete.

Vann er hovedingrediensen i de fleste kjemisk fremstilte pleieprodukter, til og med i naturlige kremer, og kan utgjøre helt opp til 75 prosent av produktets totale innhold. Det kan være oppført som ”aqua” (latin for vann) eller i form av ingredienser som aloe vera saft, planteekstrakt eller ’floral water’ (blomstervann).
Økologiske kremer er langt mer kompliserte å formulere, da vann og oljer skal bindes sammen av en emulgator. Dessuten skal ethvert naturlig hudpleie- og naturlig hårpleie produkt, samt økologisk dusjsåpe, som inneholder vann, også tilsettes konserveringsmiddel for å forhindre at produktet blir infisert av mikroorganismer.

Emulgatorer

Emulgatorer er de olje- eller fettholdige deler av emulsjonen. De hindrer uttørring og beskytter huden, da de smører og mykgjør. Naturlige emulgatorer som f. eks. planteoljer er oppløselige i sebum og de opptas og benyttes enkelt av hudens celler. De er hurtig nedbrytelige, økologiske og er av en kvalitet som kan spises. Derfor er økologisk hudpleie produkter og økologisk kremer å foretrekke.
De fleste vanlige hudpleieprodukter bruker imidlertid syntetisk fremstilte emulgatorer som f. eks. mineralske oljer (parafinvoks og vaselin), fordi de er billige og stabile. Mineralsk olje legger en hinne over huden og forhindrer den i å puste og kan dermed irritere huden.
Andre syntetiske emulgatorer er for eksempel silikoner (methicone og dimethicone). I likhet med de mineralske oljene kan silikoner påvirke hudens evne til å utskille avfallsstoffer og dermed irritere huden. Silikoner er forøvrig heller ikke biologisk nedbrytelige.

Fuktighetsgivere

Fuktighetskrem er, som ordet antyder, fremstilt for å holde huden fuktig ved å tiltrekke og holde på fukten.
Kollagen, elastin og keratin er alminnelig anvendte fuktighetsgivere i mange naturlige kremer til ansikt og kropp, da de er forenelige med huden og danner en beskyttende film. Råvarene stammer hovedsakelig fra dyr, så mange forbrukere unngår dem.
Glyserin og lecitin er naturlige, plantebaserede fuktighetsgivere som anvendes i økologisk krem. Glyserin er den mest alminnelig kjente og fremstilles av oljer og fettsyrer fra såpeproduksjon. Det naturlige fosfolipid lecitin er et annet eksempel på en glimrende fuktighetsgiver - hudens fuktighetsgrad økes og bevarer fortsatt sin evne til å puste.
Syntetiske fuktighetsgivere som propylenglykol kan gi irritasjon og bør helt unngås.

Vaskeaktive stoffer - tensider

Vaskeaktive stoffer er de skumdannende emulgeringsmidlene som finnes i alminnelig og økologisk sjampo, økologisk dusjsåpe og håndsåpe. De er fremstilt med henblikk på å oppløse fett og smuss, og holde det i en flytende form inntil det kan vaskes vekk. Alle tensider oppløser fett og kan dermed også fjerne hudens naturlige fettstoff, sebum, som medfører tørr hud og tørr hodebunn. De vaskeaktive stoffene kan også trenge inn i cellemembranene og dermed irritere huden.
Noen tensider irriterer mer enn andre, f.eks. fjerner natrium lauryl sulfat det naturlige, beskyttende fettlaget og gjør huden tørr og mer utsatt. Mildere tensider som coco betaine og dekyl glukosid er bedre egnet til sart hud.

Fargestoffer

Naturlige fargestoffer kan utvinnes av avokado, gresskarfrøolje eller klorofyll (grønn), azulen fra kamille (blå), nype eller ringblomst (gylden oransje). De er dessverre ikke så stabile som de syntetiske fargestoffene, og påvirkes lett hvis de utsettes for oksygen i luften eller sollys.
Unngå syntetiske farger: De anvendes utelukkende for å få produktene til å ta seg bedre ut, men kan forårsake allergiske reaksjoner. Noen av dem inneholder også tungmetaller og kan være kreftfremkallende.

Parfyme

Helt opp til 95 % av ingrediensene i parfymer, som brukes i så vel vanlige som såkalt ikke sertifiseret økologisk krem, er syntetiske. Parfyme er en alvorlig årsak til allergiske reaksjoner.
Blandinger av rene, naturlige eteriske oljer gir ikke kun en behagelig duft, men har også en terapeutisk virkning. Parfyme fremstilt av naturlige ingredienser kan likeledes forårsake hudirritasjon, men du har langt mindre risiko for å få en allergisk reaksjon.

Konserveringsmidler

I likhet med matvarer, forderves alle naturlige økologiske hudpleieprodukter med tiden og blir uegnede til bruk. Såkalt miljøvennlig naturkosmetikk inneholder konserveringsmidler for å hindre bakterie- og soppangrep. Konserveringsmidler er en av de hyppigste årsakene til allergi og hud irritasjon. De nedenfor nevnte stoffene er særlig kjent for å forårsake allergiske reaksjoner, og hudirritasjon, eller avgi det kreftfremkallende stoffet formaldehyd, : Methylchloroisothiazolinon, Methylisothiazolinon, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol, diazolidinyl urea, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, quaternium 15.

Parabener

Parabener (herunder metylparaben, propylparaben, butylparaben og etylparaben) er alminnelig brukte konserveringsmidler i mange naturlige kremer. Selv om parabener finnes i naturen, bør de brukes med omtanke, da de kan forstyrre den naturlige hormonbalansen.
Forskningsresultater fra British University of Reading, offentliggjort i 2004, viste et forhøyet innhold av parabener i vevet fra brystkreftsvulster. Likeledes viste forskningsresultater publisert i 1998, at butylparaben er det mest aggressive av disse østrogenlignende stoffene og propylparaben viste seg å redusere sædproduksjonen.

Lanolin

Lanolin utvinnes av saueull og kan i sin rene form være nyttig for huden. Men lanolin brukt i naturkosmetikk er ofte forurenset av kreftfremkallende stoffer som f.eks. pesticider lindan samt organofosfat - begge disse stoffene kan påvirke sentralnervesystemet.

Talkum

Talkum, som finnes i ansiktspudder, kroppspudder, visse prevensjonsmidler og også naturlig babypudder, er kjent for å være kreftfremkallende. Hvis man inhalerer talkum eller anvender det rundt kjønnsorganene, kan det øke risikoen for henholdsvis lunge- og livmorhalskreft. Talkum bør derfor aldri brukes på spedbarn, både fordi det er kreftfremkallende, og fordi inhalering kan medføre akutt åndedrettsbesvær, som i verste fall kan medføre krybbedød.

Visste du...? Når huden avgiftes

Hvis du skifter over til en økologisk krem eller miljøvennlig naturkosmetikk kan du oppleve en ”hud-detox”. Hudpleieeksperter oppfatter dette som en overgangsperiode hvor huden tilpasser seg. Huden din er i gang med en naturlig avgiftningsprosess. Vær tålmodig: Det kan ta to til tre uker før du ser en synlig forskjell. Din hud-avgifting blir mer effektiv hvis du kombinerer den med en indre renselsesprosess.

Featured Products