Katalog
Last ned
 
Visa, Visa Delta, Visa Electron, MasterCard, Maestro, Solo

Psoriasis

Psoriasis er kjennetegnet av røde fortykkede områder på huden som er dekket av glinsende skjellag, forekommer særlig på albuene, knærne og i hodebunnen, samt at det kan ramme alle områder på kroppen. Den underliggende årsaken er ukjent, men man mener at de nye hudcellene i tilfelle av psoriasis dannes mange ganger hurtigere enn normalt, hvilket resulterer i en opphoping av tykk flass av død hud. Psoriasis er arvelig, men kan også oppstå ved en autoimmun reaksjon på eksempelvis en bakteriell- eller viral infeksjon, eller det kan skyldes miljømessige forhold. Anfall kan bli forsterket eller utløst av visse typer medisin, for mye alkohol, fedme, for mye eller for lite sollys, dårlig imunforsvar, traumer, stress, forkjølelser eller fukt.

Behandlingsformer som fungerer for en person behøver ikke nødvendigvis være nyttig for en annen, men visse grunnleggende tips til pleie hjelper de fleste psoriasispasienter. Det er alminnelig kjent at det er en forbindelse mellom psoriasis og nervesystemet, så det vil vanligvis hjelpe hvis man lærer å håndtere stress og forøvrig sørger for å få nattesøvnen sin. Det er også en god idé utelukkende å bruke klær og sengetøy av naturfibre som bomull og silke, hvilket kan hjelpe til med å redusere irritasjonen. Psoriasis bedres ofte ved moderat soling. Bruk fuktighetskrem før du smører solkrem på. Noen solkremer gir kløe og flass, så velg de naturlige, økologiske kremene og unngå solen når den er sterkest (i timene mellom klokken 11 og 15).

"Psoriasis er avledet av det greske ord 'psor' som betyr kløe. Omkring 2 % av befolkningen har psoriasis i større eller mindre grad. Psoriasis er ikke smittsom."

Psoriasis og kosthold

Matvarer som mistenkes for å forverre psoriasis omfatter animalsk fett, syreholdig kost, krydder, salt, alkohol, te, kaffe og søte leskedrikker. En annen årsak kan være soppinfeksjon med vekst av candida albicans. Det kan være bryderiet verdt å prøve å fjerne sukker, raffinerte stivelsesprodukter, alkohol og matvarer med gjær i kosten. Inntak av umettede fettsyrer kan bedre symptomene.

Psoriasis blir ofte koblet sammen med høyt inntak av syredannende kost samt resirkulasjonen av giftstoffer fra tarmkanalen. Det vil være verdt å forsøke med en mer basisk kost og samtidig prøve å avgifte kroppen. Colonhydroterapi eller tykktarmskylling, samt et skift til en kost basert på matvarer som avgifter kroppen, supplert med melkesyrebakterier har vist seg å gi bemerkelsesverdig gode resultater for mange psoriasispasienter. Hvis du kombinerer ovenstående med en kost som er rik på fibre, kan det hjelpe til med å fjerne avfallsstoffer og skape et miljø som bedrer trivselen for de nyttige probiotiske bakteriene.

Hudpleie og psoriasis

• Unngå tøffe rengjøringsmidler, biologisk vaskepulver, skyllemiddel, tensider/vaskeaktive stoffer som natrium lauryl sulfat og produkter som inneholder parfyme og/eller fargestoffer.
• Hvis du lider av psoriasis i hodebunne bør du ta med din egen milde sjampo og balsam når du skal til frisøren, for å unngå irritasjon fra mer tradisjonelle merkevarer. Sjampo med bromelain, et enzym som stammer fra ananas, kan redusere inflammasjon og roe ned immunresponsen. Prøv Green People sin naturlige hårpleie produkter med bromelain: Men's Itch Away no.10, Rosemary Sjampo, Intensive Repair Sjampo og Moisturising Sjampo.
• Bruk kun milde, naturlige hudpleieprodukter. Kjøp gjerne produkter som inneholder chickweed (en arve-art) for å lindre kløe, hampeolje til å fukte og lindre irritasjoner, kamille og ringblomst for deres betennelsesdempende og helende virkning og den hudvennlige urten leggstokkrose.
• Bruk en naturlig fuktighetskrem eller body butter før bade/dusj for å lindre og fukte huden.
• Gi deg selv et saltbad med Epsom salt eller salt fra Døde Havet. Leire fra Døde Havet har også en nyttig effekt.

Featured Products